
امروزه نرم افزارهای حسابداری بسیار زیادی با قابلیت ها ، امکانات و قیمتهای متنوع در بازار وجود دارد . نرم افزارهای مالی نسبت به سالهای قبل در تمامی ابعاد پیشرفت های قابل ملاحظه ای داشته اند و پاسخگوی نیاز شرکتها و اصناف مختلف میباشند .
همچنین تعداد زیادی از فارغ التحصیلان و فعالان مالی و مالیاتی با سطح توانایی متفاوت در رشته حسابداری مشغول بکار میباشند .
در مقابل محدودیت منابع مالی کسب و کارهای کوچک و متوسط قرار دارد که قدرت تصمیم گیری در مورد واحد حسابداری را نیز محدود میکند .
در این میان صاحبان کسب و کار نظرات و موضع گیری های متفاوتی نسبت به این مقوله دارند :
عده ای عقیده دارند که با خرید یک نرم افزار حسابداری گران قیمت دارای قابلیت ها و امکانات بسیار بالا ، نیاز امور حسابداری روزمره ، قانونی و گزارشات مورد نیازشان بطور کامل برطرف میگردد . تنها کافیست یک حسابدار کم تجربه که نحوه کار با آن نرم افزار را میداند استخدام کرده و خیال خود را از بابت امور مالی واحد تجاری خود راحت کنند .
برخی نیز معتقد هستند که میبایست یک حسابدار با تجربه و کاربلد سکان هدایت واحد مالی کسب و کارشان را بدست بگیرد و در این صورت با خرید یک نرم افزار حسابداری رده پایین و ارزان قیمت نیز میتوان به امور مالی سر و سامان داد و به نتیجه دلخواه رسید .
تعدادی باور دارند که یک حسابدار کم تجربه به همراه یک نرم افزار رده پایین ارزان قیمت ، یک فرمول کم هزینه و کارآمد برای شرایط فعلی کسب و کارشان است و نیاز فعلی آنها را برطرف میکند تا با پیشرفت کار و سودآوری بیشتر به سراغ گزینه های رده بالاتر بروند .
گروهی نیز در شروع کسب و کار به سراغ حسابدار با تجربه و نرم افزارهای رده بالا میروند و بخش زیادی از سرمایه در گردش اولیه خود را صرف میکنند تا امور مالی خود را گارانتی نمایند .
پرسش اصلی این است که به راستی فرمول صحیح و مناسب جهت تشکیل واحد حسابداری واحدهای تجاری کوچک و متوسط چیست ؟
با توجه به محدودیت منابع مالی و منابع دیگر این دسته از کسب و کارها و لزوم اجرای صحیح و کاربردی واحد حسابداری ، یک ترکیب مناسب و کارآمد با هزینه مقرون بصرفه وجود دارد :
استفاده از یک یا چند حسابدار کم تجربه و فعال بصورت تمام وقت نظیر فارغ التحصیلان و یا دانشجویان رشته حسابداری ، در کنار یک مدیر یا مشاور مالی باتجربه و کاربلد بصورت همکاری پاره وقت و خرید یک نرم افزار میان رده با در نظر گرفتن نوع کسب و کار و چشم انداز آینده آن که امکانات مورد نیاز حال حاضر و قابلیت ارتقاء به سطوح بالاتر را دارا باشد ، بهترین ترکیب واحد مالی کسب و کارهای کوچک و متوسط است .
نرم افزار حسابداری میبایست توسط یک مدیر یا مشاور مالی باتجربه و کاربلد انتخاب شود تا تمامی موارد ذکر شده را به خوبی بررسی نماید . همچنین مراحل استقرار و راه اندازی سیستم حسابداری نیز میبایست توسط مشاور مالی یا با نظارت مستقیم او انجام شود زیرا همانند اجرای پی ریزی ساختمان ، زیر بنای حسابداری سالهای آینده را تشکیل میدهد .